Столична община сключи договор с фирмата Галчев инженеринг“ ЕООД за цялостно

...
Столична община сключи договор с фирмата Галчев инженеринг“ ЕООД за цялостно
Коментари Харесай

Фирмата, ремонтирала НДК, ще обновява Западен парк за 8 млн. лв.

Столична община подписа контракт с компанията „ Галчев инженеринг “ ЕООД за цялостно възобновяване на Западен парк в София на обща стойност 7 710 764 лева Ремонът се финансира със средства от оперативната стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, като крайният период за осъществяването му е 12 месеца. 

Това излиза наяве от съобщение за предоставена поръчка на уеб страницата на АОП. 

Четири претендента бяха декларирали предпочитание да вземат участие в процедурата по желание на реализатор -  " Западен парк - 2017 " ДЗЗД, " Грий София Запад ", " Престиж Бизнес 93 " и " Галчев инженеринг ".

През 2016 г. за реализатор на публичната поръчка за реконструкцията на НДК – Конгресен център беше определен точно " Галчев инженеринг ", с едноличен притежател Марияна Галчева, брачна половинка на строителния предприемач Николай Галчев. Година по-късно се появиха подозрения за корупция при избора. Тогава шефът на НДК за един ден Борислав Велков пусна във фейсбук скандални съобщения за напътствията за приспособяване на публичната поръчка в интерес на Галчев. 

Проектът предвижда да обхване 530 дка. повърхност от Западен парк, в която влиза зоната сред бул. " Сливница " и бул. " Царица Йоанна " и от жп линията София - Перник до река Суходолска.  Ремонтните дейности ще включват възобновяване на настилките, замяна на парковото обзавеждане, създаване на нови детски площадки, както и ремонт и замяна на техническата инфраструктура. 

В плана се предвижда цялостна рекострукция на основния вход на Западен парк от бул. „ Сливница “. Ще бъде построена монолитна козирка с дължина 55 м., която ще покрива комбинирани пейки, както и самия вход. Изпълнителят ще построи още ограда вид " зелена стена " и ще сложи чешма. 

 В централната част на парка се намира шадраван, който е в неприятно положение и от години не действа. Той би трябвало да бъде отстранен, а на негово място да бъде построен " изсъхнал " шадраван.



Предвижда се още реорганизация на алпинеума и езерото, които се намират на югоизток от основния вход на парка. Алпинеумът се разполага на рид, на който е изработен неестествен воден извор. От там водата потегля в две направления, с цел да доближи езерото. Към сегашния миг обаче водните уреди не действат. На мястото е построена и изкуствена пещера. За възобновяване на зоната е планувано пречистване на алпинеума и езерото от растителни боклуци, реновиране на пещерата, езерото, както другите водни детайли, като изкуствени реки, езерца и водопади. 

Според заданието на плана ще бъде изградено зелено учебно заведение, разположено в североизточната част на Западен парк, източно от пресечната точка на двете основни алеи. Предвидено е изграждането на сцена, пред която ще бъдат ситуирани терасовидно места за сядане.

Изпълнителят би трябвало още да извърши цялостна реорганизация на детската площадка, намираща се до основната алея на парка. Изборът на увеселителни съоръжения е аргументиран от играта на друга височина и с друга степен на компликация и вариативност. На площадката ще бъдат сложени кула за катерене, трамплин, аероскейт, ще бъде обособено и място за изобразяване.



Проектът планува построяването на площадката за образование на кучета и свободна разходка в южната част на парка, наоколо до влаковата линия. На площадката ще бъдат разположени 12 трудности, подредени по избран ред, тъй че да се сътвори маршрут за поредното им прекосяване от обучаваното животно. Цялата повърхност ще бъде заградена с ограда.



Според заданието съществуващите алеи се запазат с предложение за веломаршрут, като настилката ще бъде актуализирана. Ще се слагат осведомителни табели, нови пейки и кошчета, както и велосипедни стендове.

Предвижда се поставяне на видеонаблюдение, зареждане на помпени станции и водни площи, ремонт на техническата ВиК инфраструктура, отводняване на избрани площи, създаване на нова поливна система, планиране на ново озеленяване, опазване на съществуващата скъпа едроразмерна дървесна растителност, възобновяване на съществуващи цветни площи и създаване на нови.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР